jueves, 9 de octubre de 2008

Un poblat de la Contestania (Oppidum del Morro Castellar)






Abans de que vingueren els romans amb els seus números, la seua religió i les seues coses de romans, esta zona era anomenada Contestania. Dins de la época íbera, els contestans ocupaven la provincia d´Alacant, la pard Sud de la de València, i part també de Murcia i Albacete.
Aquella gent que vivia prou bé, per a el que era viure bé per aquella época, mantenia bones relacions amb pobles forasters, amb els quals comerciava pel port de Dènia.
Barataven o compraven utensilis cerámics a canvi de vi (es diu que a Benimaquia estava la premsa), gàrum (una pasta salada feta amb anxova, que feia salivar als pobles forasters), i excedents de cereals.
Gràcies a les seues amistats amb els forasters no les van passar tan putes com altres tribus amb les freqüents invassions i atacs de pobles guerrers, però com eren tan orgullosos, poblat (oppidum) que construien, oppidum que amurallaven fortament, tot per donar-se-les de més que el poble del costat. Els poblats eren construïts dalt de morros de difícil accés, sempre ben prop de una zona amb aigua i on poder treballar bé la terra. Normalment eren allargats, amb una gran i resistent porta, tenien molts pocs carrers, generalment un, i les cases aprofitaven la muralla per fer la paret posterior.


Un d´aquestos poblats, per desgràcia sense excavar, està a Teulada. Quan vas direcció Gata, just abans de entrar a la zona muntanyosa, dalt del primer morro a mà esquerra, estava este poblat. Si vas per dalt la muntanya es veu la muntonà de pedra, les restes de muralla conservada(part a terra ja enderrocada), i part del que era la torre de control i comunicació visual (segurament des de dalt es feien senyals amb els poblats del Montgó, el Cap d´Or, etc…). I per la carretera es veu una miqueta el muntó de pedra, però no es recomanable fixar-se molt si vas conduint…


Normalment estos pobles eren administrats per l´espavilat, o pel fill de l´espavilat, ja que el càrrec passaria de pares a fills, a mode de regnat. Sempre ha hagut algun pillet que comerciava amb els excedents de cereals del poble i feia negoci. En aquell temps el poder consistia en tindre armes de última generació, i l´espavilat, amb els diners del negoci, comprava unes quantes falkates (que no eren discoteques de Gandia), armava uns amics seus, i a viure bé cobrant als treballadors del poble per la seua protecció. Supose que és massa aventurat pensar que el poblat del Morro Castellar era administrat exactament aixina, però dalt o baix, aixina funcionaven. Uns treballaven de valent, i altres oferien protecció i feien el negoci, erigint-se com administrador-protector. Tampoc totes les époques durant la Contestania eren iguals…en van haver de més bel.liques i de més pacífiques. Vull dir que el que vos acabe de contar no és exacte ni científic, però tampoc se´n anirà massa de mare. Si algú pensa que hi ha algo incorrecte que ho comente i entre tots aprenem.

Au!

4 comentarios:

Comtessa d´Angeville dijo...

Oooh els minxos a cada casa els fan diferents!! Com millor estan és sense res, fets al forn de llenya, per supost!

Els del restaurant eixe de Benasau mmmmmmmm que els fan farcits de mil coses no?? Això crec recordar de l'última volta que estiguí allí dinant, no fa molt vaig estar sopant però per sopar no en fan de minxos. Ai què boooo

garrotipadur dijo...

Enhorabona per haver tornat a donar-li vida al blog! a vore si m'agafe algún dia jo a escriure al de fentmarxa que falta fa algo de lletra.

Tindrem que anar a vore el morro castellar i anirem fins a gata i trenet com feieu tú i pere.

garrotipadur dijo...

L'arqueòleg m'ha dit que vol vore el despoblat eixe,així que a vore quan quedem i fem eixa ruteta.

De lo del cotxe no ho tindries que haver dit perquè l'altre dia jo vaig passar amb el camió i intentava voreu conduint,si és que sempre volem fer el que no toca.

JOSEP ANTONI dijo...

Hola, soc Josep Ahuir, estic fent la tesis doctoral sobre el poblament iberic de la Marina Alta i m'interesaria contactar amb tu, per el tema del Morro del Castellar.

ademes estic organitzant amb l'associacio Sortits de Res una pujada al jaciment, en el marc d'unes jornades d'historia de Teulada.

et deixe el meu correu, i si pots dir me alguna cosa i t'ho comente.

josep_ahuir@yahoo.es

gracies, Salut

Josep