domingo, 22 de junio de 2008

Romànic a la comarca?

La primera volta que em vaig trobar aquesta ermita, em vaig quedar bocabadat...això que veus que el que estas veient no pot estar on està, o mai t´esperes que estiga ahí...una sensació estranya que et fa fregar-te els ulls.


Quan es parla de romànic et venen al cap aquelles esglesies dels Pirineus, i la última cosa que penses és que ben a prop pots veure algo semblant. Que jo no sé si és románic o no, però ho sembla, no?

He posat el google potes cap amunt i no he trobat molta informació, i algunes dades contradictòries...aixina que si algú sap algo més podria informar-nos. Deuria haver-me informat jo, al museu de Castell de Castells, com bé em va recomanar l´amic diecerll ( http://www.flickr.com/photos/diecerll/ ) però no sé quan podré anar i tenia massa ganes de penjar aquest missatge.

Bé, a lo que anàvem. Al Pla de Petracos es pot accedir per la carretera que va de Benigembla a Castells. Més o menys a mig camí entre un poble i l´altre, a la dreta pujant, hi ha un indicador i cap ahí hem d´anar. Quan fem uns 200m. de camí (aquesta via ens conduirà a Ebo), i prou abans d´aplegar on estan els importants jaciments d´art rupestre, ens apareixerà l´Ermita de Petracos, que si té nom no l´he trobat.

Diuen uns que és romànica, i que a la Batalla de Petracos al 1609, quan tristament fa fer fama aquest lloc, va ser parcialment destruida. Diuen altres que no saben quan va ser començada, i que mai va ser acabada del tot. I diuen tant uns com altres, que el qui era rector de Castells l´any 1870 va intentar replegar diners per acabar-la, però uns lladres li´ls van furtar i tan trist va quedar, que fins i tot va abandonar el poble.
El que és cert és que si és romànica, deu ser una de les esglesies més antigues de la comarca, i és una llàstima que estiga com està. Tant costaria donar-li una imatge decent? em pregunte.

Au!

1 comentario:

Álvaro dijo...

Hola Santi. Resulta que fa uns anys també vaig tindre la mateixa sorpresa que tu quan anava en bici per eixos paratges. Anava a escriure una entrada al blog sobre la ermita i estava buscant informació. Mira per on he topat amb la teva entrada...Així que per a posar el mateix amb altres paraules,de moment, ho deixe estar. Si trobe algo més ja t'ho faig saber.
Salut!