miércoles, 5 de marzo de 2008

Caspinell o raïmet de pastor. El valor de les coses que no es venen al Carrefour.

Segur que tots ho coneixeu i n´heu menjat, sobretot a casa dels iaios.No vull fer un tema didàctic, tan sols un intent de fer memòria per si a algú se li ha oblidat aquest xicotet plaer tradicional.

En qualsevol marge de pedra dels nostres bancals, en algun pedregal o inclús dalt d´alguna teulada vella, ens serà fàcil trobar raïmet de pastor.També anomenat caspinell en molts llocs, ma casa per exemple.

El gran coneixedor Joan Pellicer, ens contava les seues propietats medicinals, diguent-nos que el podem gastar per alleugerar les cremors estomacals, rosegant-ne unes fulletes poc a poc; i com antiinflamatori bucal i gàstric, amb el suc d´unes fulletes xafades.

Però bé, anem a suposar que estem tots bé de la panxa, perque el que toca es fer-lo en salmorra, que es com millor està i ara comença a ser bona época per a eixir pel camp a collir-lo.




En tallarem unes rametes tendres, tantes com calguen per omplir un gerronet.

Primer les retem amb aigua.Les escaldem un poquet( no molt perque pot ablanir-se i desfer-se)per a llevar-li el gustet aspre, i ja ho tenim a punt per a posar-les en adob dins del gerro.Les mesures aproximades venen a ser, 10 d´aigua, 1 de sal i 1 de vinagre.L´herbeta més comuna per a donar-li gustet es la pebrella, de la qual en posarem unes rametes, però se´n poden posar altres com la frígola, algun all pelat o unes corfes de llima.

Ara només hem de deixar una vintena de dies, i ja podem gaudir del nostre caspinell en salmorra.




Amb el mateix mètode que hem fet el caspinell, podem fer fenoll(que també està ara molt tendre) i fenoll marí, amb resultats igualment agradables.



Un assoleiat dia primaveral, bona companyia, una taula a la naia de la caseta amb unes rametes de caspinell fet per u mateix, un paquet de papes i una cerveseta...no es paga amb diners...


Ja està dit.Si no ho feu serà perque no voldreu :)


Salut i bon profit!

No hay comentarios: