sábado, 1 de marzo de 2008

Alineació solar de la Penya Foradà. Vall de Gallinera.

Pocs anys despres de la traumàtica expulsió per la força (i les armes) dels moriscos que poblaven les valls del interior de la nostra comarca, en 1609; els Ducs de Gandia, senyors d´aquestes terres, van promocionar la construcció d´un convent franciscà a Benitaia (Vall de Gallinera).


La llegenda contava que tots els 4 d´Octubre, dia de San Francesc, patró del convent; el Sol al amagar-se, s´alineava a la Penya Foradà, i d´aquesta manera il. luminava el pati del convent després de la teòrica posta del Sol.


Van passar els anys, el convent va desapareixer i la curiositat va deixar de ser noticia, fins que l´egiptòleg José Lull ho va investigar i va aclarir que a més del 4 d´octubre, aquest curiós efecte també es pot contemplar els dies 9 de març de cada any.

Per a cel.lebrar aquest aconteiximent, l´Ajuntament de la Vall i la Unió cultural d´amics de la Vall de Gallinera han organitzat diferents actes, dels quals vos informa aquest cartell:







Més informació i molta més sobre la Vall, a: http://www.xtec.net/~jortola/alineacio/alineacio.htm

Tot i que l´efecte visual de l´al.lineació es molt atraient...qualsevol dia val la pena visitar Gallinera o qualsevol de les Valls del interior de la comarca. Moltes voltes busquem fora lo que tenim ací al costat, i ben a prop.

Avisats esteu :)

Salut!

3 comentarios:

garrotipadur dijo...

http://www.google.com/reader/shared/user/04404567613448018428/label/marinaaltaesfera

Ahí és a on tens que entrar si vols donar-li més difussió al teu blog que per cert està molt bé.

Adéu i ja parlem

El dijo...

La riquesa del paisatge de la vall de gallinera és impresionant, és molt bonic.

santi dijo...

Gràcies per opinar!
Es agradable saber que algú, apart dels qui "obligue" a fer-ho, em visita el bloguet.

Ondarenc, ja m´he registrat on m´has dit, però no tinc molt clar com funciona.Li he pegat una miradeta i he vist coses interesants, i gent que escriu molt bé.Seguiré visitant l´enllaç de tant en tant.Gràcies de nou :)