lunes, 25 de febrero de 2008

Torre vigia del Cap d´Or i Cova de les Cendres.

Per desgracia, i en bona part degut al terratrèmol de 1644 i a la intensa activitat bel.lica, no ens queden massa edificis històrics en peu. Però per sort alguns d´ells sí, i altres han segut restaurats i ens ofereixen un aspecte impecable i fidel al seu estat inicial.

Un d´aquestos lloguets es la Torre vigia del Cap d´Or.Va ser construida per ordre de Felip II, en un intent de fortificar la costa de la Marina, que en aquella época estava siguent víctima d´atacs turcs i berberiscos, i desde segles enrrere per part de pirates i corsaris de terres enemistades.

Vistes des de la Torre:

El vigilant de la Torre, mitjançant senyals amb fogueres, avisaba als soldats del Fortí de Bernia de les arribades de naus forasteres, per a que baixara la tropa a evitar el desembarcament i plantar cara als invassors, els quals pretenien furtar tot allò que tinguera valor i segrestar persones.Aquestes persones despres eren venudes com esclaus, o alliberades a canvi de molts diners que deixaven les economies locals tremolant.
Per tot açò que minvava l´economia dels nostres pobles, i per intentar repoblar les productives terres costaneres, que li aportarien beneficis, el Rei va decidir posar fí als atacs per via marítima amb la construcció d´aquestes Torres de vigilancia( la del Gerro a Dénia, Torre del Ambolo a Xàbia, el Castell de Moraira,…) i el millorament de les fortificacions dels pobles, alguns dels quals estaven totalment amurallats per a servir de refugi a la gent en cas d´haver resultat exitos, per desgracia, el desembarcament pirata.


Torre del Gerro:
--------------------Si a algú li han entrat ganes de fer-li una visita a la Torre del cap d´Or, només ha de seguir la carretera que va de Moraira al Portet. Quan aplegem al Portet, pel costat del bar que fa cantó, continuem per la costereta empinada que es veu a l´esquerra, seguim amunt, i girant a la dreta anem a buscar el Carrer Port d´Alcudia, on naix una senda ben senyalitzada de 800m. de llargaria que ens guiarà fins la Torre.

Quan portem uns 300m. de camí recorregut, trobarem un cartell que, a més de la senda que va a la Torre, ens indica la que va a la Cova de les Cendres (important jaciment prehistòric, huí en dia enreixat, però es veu la entrada desde la amplísima i altísima pre-cova), a només 100m. des del lloc on estem.Aquesta es més complicada i perillosa, però poc a poc i amb bona lletra aplegarem a la cova.Ja ho sabeu! :)

Salut!

1 comentario:

Unknown dijo...

Pots ampliar informació de ruta baixant desde la Cova cap a la mar. Investiga!!