lunes, 8 de diciembre de 2008

Oli d´oliva

Açò només és un exemple de cóm pot ser la collita i fabricació de l´oli d´oliva. Hi ha altres maneres de collir i replegar, però ací ho fem aixina, i aixina vos ho mostre.

Lo primer és matinar. Aplegues al bancal i l´agret encara està mullat de la rosada, al fons es senten els trons d´algun caçador i les merles desapareixen entre crits quan senten la nostra presència.


Escampem les veles baix de la olivera que anem a collir, i el primer que fem és sacsar-li les rames amb la "tombaora". Si les olives estan madures en cauen bon grapat. El moviment del braç mecànic les fa caure.

Però com sempre, moltes se´n queden al arbre, i s´han de tombar manualment. Nosaltres gastem uns raspalls com els que gasten els xiquets a la platja. El passes per la part més fina de les rames i en tombes prou. Les oliveres encara son joves, i si creixen molt ja haurem de utilitzar el mètode tradicional, la canya.

Una volta collides i amb els cabassos plens, amb la carretilla les portem al lloc on tenim la maquinaria. El primer que farem serà passar-les pel garbell, per a separar les olives de les fulles. Les deixes corres garbell avall i les fulles van perdent-se pel camí.

Quan tenim les olives netes, s´han de passar pel molinet, que les moldrà deixant-les fetes una pasta.

El següent pas és premsar-les. La premsa consisteix amb un pistó hidraulic que les apreta contra un tope que té dalt. Baix té una platera que és on es replega el suc que va fent-se per l´efecte de la pressió. Per a que la pasta no s´escampe, es posa dins dels esportins, que son unes eines d´espart en les quals, en acabar el premsat es quedarà només la part seca de la pasta.

Del suc que cau, una bona part és aigua, per això es gasta aquest decantador. Degut a la diferent densitat l´oli i l´aigua queden separats. L´aigua queda baix, i l´oli dalt.

I…oli fet!
Que estigueu bons!




5 comentarios:

Comtessa d´Angeville dijo...

fem intercanvi? Jo te done oli del Comtat i tu d'allà!

òscar dijo...

Amb aquest article m'has deixat bocabadat. Felicitats! I seguix així, ausades que dóna gust llegir-te!

Sfrazzera dijo...

mmmmmmmmmmm........que bó!!Oliet per amanides i per a guisaets ben bons!
Com vaS?

santi dijo...

Comtessa, això està fet! Ja heu fet la collita per ahí dalt?

òscar, tu t´imagines que bé li sentarà este oli a eixes tomaques i pebreres que tens que plantar? Enguany no t´escaquejes, eh? :p Si que podriem maquinar un sopar blogaire, jo porte oli i botifarres :)

Sfrazzera, i has oblidat lo milloret...Pa amb oli, sal i tomaca. Això és delicatessen, i no eixes xominaes de fuà que valen una pasta :)

Álvaro dijo...

Que boniques les fotos! El pitjor de tot son les matinades i la gelor a la caboteta dels dits. Ara be, tota eixa feina s'ho val a l'hora de sucar el pa.

...res no m'agrada tant com enramar-me en l'oli cru...

Salut!