martes, 25 de marzo de 2008

Serra, Forat i Fort de Bernia.

Un dels paratges naturals més visitats de la comarca deu ser, sens dubte, la Serra de Bernia. Les fantàstiques panoràmiques, la possibilitat de diferents nivells de senderisme (des del senzill com anar a la font-llavador, fins tant complicat com es desitje), el goig de que tan sols creuant un forat de 15metres apareixes i admires l´altra cara de la serra,l les violentes crestes que la identifiquen amb només un colp d´ull, i la presència de les restes històriques del Fort de Bernia ; fan d´aquesta Serra un destí molt atraient.


Des de Benissa o Xaló prendrem la carretera que ens durà a les Cases de Bernia. Aparcarem,t i ja davant del panell informatiu escollirem el camí que més ens convinga.



Frontera natural que separa les 2 Marines, queda la Marina Alta en la seua vessant nord.. Podem veure Benissa, Teulada, el Montgó, el Puig llorença, el Cap d´Or, …






Vessant sud. Marina Baixa. Vorem Altea, Altea la Vella, la Serra Gelada, Benidorm, els bancals plastificats, …








Fort de Bernia. Obra del enginyer Antonelli, que va fer l´agost per les nostres terres, va ser construit en 1562 per defendre la costa dels atacs pirates i per a controlar les revoltes dels moriscos que poblaven les valls del interior. Donava sostre a mig centenar de soldats. Al 1609 van ser expulsats els moriscos, i com que ja no era necessari, al 1612 va ser abandonat e inutilitzat.



Dit està! :)


Salut!

miércoles, 12 de marzo de 2008

El Gafarró (serinus serinus). Musiqueta pels bancals.

Amant del solet i de cantar, no debades es familia del canari i un dels més engabiats per les nostres terres, podem veure´l a partir d´ara emetent el seu reclam vocal i fent el seu vol típic amb les ales i la cua ben obertes, per tal de marcar el seu territori. I més ara que vindrà la temporada d´aparellar-se, quan busquen femella. Una vegada han trobat territori, la femella farà el niu amb rametes, herba seca, tallarines, plomes i pèl.

No estarà molt lluny la femella fent el niu:


Entre abril i maig, la femella farà una posta de 3 ó 4 ous, que covará durant 13 dies. Ara serà el mascle l´encarregat de l´alimentació, i omplirà els dies anant i tornant del niu amb llavoretes i brots tendres. Al cap de 2 setmanes, les cries ja podran volar.

Dit queda :)

Salut!

miércoles, 5 de marzo de 2008

Caspinell o raïmet de pastor. El valor de les coses que no es venen al Carrefour.

Segur que tots ho coneixeu i n´heu menjat, sobretot a casa dels iaios.No vull fer un tema didàctic, tan sols un intent de fer memòria per si a algú se li ha oblidat aquest xicotet plaer tradicional.

En qualsevol marge de pedra dels nostres bancals, en algun pedregal o inclús dalt d´alguna teulada vella, ens serà fàcil trobar raïmet de pastor.També anomenat caspinell en molts llocs, ma casa per exemple.

El gran coneixedor Joan Pellicer, ens contava les seues propietats medicinals, diguent-nos que el podem gastar per alleugerar les cremors estomacals, rosegant-ne unes fulletes poc a poc; i com antiinflamatori bucal i gàstric, amb el suc d´unes fulletes xafades.

Però bé, anem a suposar que estem tots bé de la panxa, perque el que toca es fer-lo en salmorra, que es com millor està i ara comença a ser bona época per a eixir pel camp a collir-lo.




En tallarem unes rametes tendres, tantes com calguen per omplir un gerronet.

Primer les retem amb aigua.Les escaldem un poquet( no molt perque pot ablanir-se i desfer-se)per a llevar-li el gustet aspre, i ja ho tenim a punt per a posar-les en adob dins del gerro.Les mesures aproximades venen a ser, 10 d´aigua, 1 de sal i 1 de vinagre.L´herbeta més comuna per a donar-li gustet es la pebrella, de la qual en posarem unes rametes, però se´n poden posar altres com la frígola, algun all pelat o unes corfes de llima.

Ara només hem de deixar una vintena de dies, i ja podem gaudir del nostre caspinell en salmorra.




Amb el mateix mètode que hem fet el caspinell, podem fer fenoll(que també està ara molt tendre) i fenoll marí, amb resultats igualment agradables.



Un assoleiat dia primaveral, bona companyia, una taula a la naia de la caseta amb unes rametes de caspinell fet per u mateix, un paquet de papes i una cerveseta...no es paga amb diners...


Ja està dit.Si no ho feu serà perque no voldreu :)


Salut i bon profit!

sábado, 1 de marzo de 2008

Alineació solar de la Penya Foradà. Vall de Gallinera.

Pocs anys despres de la traumàtica expulsió per la força (i les armes) dels moriscos que poblaven les valls del interior de la nostra comarca, en 1609; els Ducs de Gandia, senyors d´aquestes terres, van promocionar la construcció d´un convent franciscà a Benitaia (Vall de Gallinera).


La llegenda contava que tots els 4 d´Octubre, dia de San Francesc, patró del convent; el Sol al amagar-se, s´alineava a la Penya Foradà, i d´aquesta manera il. luminava el pati del convent després de la teòrica posta del Sol.


Van passar els anys, el convent va desapareixer i la curiositat va deixar de ser noticia, fins que l´egiptòleg José Lull ho va investigar i va aclarir que a més del 4 d´octubre, aquest curiós efecte també es pot contemplar els dies 9 de març de cada any.

Per a cel.lebrar aquest aconteiximent, l´Ajuntament de la Vall i la Unió cultural d´amics de la Vall de Gallinera han organitzat diferents actes, dels quals vos informa aquest cartell:







Més informació i molta més sobre la Vall, a: http://www.xtec.net/~jortola/alineacio/alineacio.htm

Tot i que l´efecte visual de l´al.lineació es molt atraient...qualsevol dia val la pena visitar Gallinera o qualsevol de les Valls del interior de la comarca. Moltes voltes busquem fora lo que tenim ací al costat, i ben a prop.

Avisats esteu :)

Salut!